Kurser

Kommande kurser

Kurs/Arrangemang
Erik Vargtands smedja ligger naturskönt i en liten by vid namn Bispbergshyttan strax utanför Säter i södra Dalarna. Smedjan är en ombyggd före detta ladugård och Erik bor på gården med sin familj. Det s k ”lillhuset” har ställts i ordning till de smideskursdeltagare som önskar övernatta.

Detta ingår i smideskurserna
Kursen börjar lördag kl 9.00, lunch ca kl 12.00 och middag serveras ca kl 18.00. Efter middagen finns möjlighet till fritt smide fram till ca kl. 21.
Söndagens kurs börjar kl. 9.00, lunch ca kl. 13.00 och avslutning kl. 17.00.
Kursavgiften inkluderar järn, kol, lunch och middag på lördag, lunch på söndag samt kaffe/te på förmiddagen och eftermiddagen.

Övernattning inkl. frukost 200:-/person (Egna lakan medtages)

Nybörjarkurs
Denna kurs är för dig som inte tidigare smitt eller som provat smida en spik eller något liknande.
På denna kurs som innehåller både teori varvat med teknik får du lära dig skillnaden mellan olika sorters stål och järn, olika sorters bränslen och vad som händer vid olika temperaturer för att nämna några exempel. Vi går igenom olika ytbehandlingar och praktiskt inriktar vi smidet på olika slags bruksföremål av mindre format som t ex haspar, krokar av olika modeller och svårighets-grader, ljusstakar, kapsylöppnare, handtag m.m. Du får lära dig smida medelst traditionella metoder och verktyg som smeder använt sig av under tusen år

Kniv-och Yxkurs
På den här kursen smider vi helstålsknivar och väller laminatblad ( smider in ett hårt eggstål imellan en vikt järnplåt ) . vi lär oss att slipa knivarna och att härda och anlöpa dom . På söndagen smider vi en varsin yxa .

Specialarrangemang för sällskap eller företag
Vi tar gärna emot sällskap som vill prova på att smida och samtidigt göra det hela till en festlig upplevelse med grillmiddag och annat arrangemang som tex femkamp.